Kenteken informatie

Alle scooters (brom- en snorfietsen) in Nederland moeten voorzien zijn van een kenteken. Elektrischescooter XL levert dan ook alle scooters met kenteken. Wij vragen de kentekenpapieren aan en zorgen dat de scooter voorzien is van een kentekenplaat.

Bij het het bestellen van je scooter dien je een keuze te maken tussen een brom- of een snorfiets (brom- of snorscooter).
Bromfietsen (bromscooters) kenmerken zich door een gele kenteken plaat. Voor bromfietsen ben je verplicht een helm te dragen. Bij aanschaf van een scooter kun je er dus ook voor kiezen om ook een helm aan te schaffen. De snelheid van een bromfiets of bromscooter is 45 km per uur. Bromfietsers dienen binnen de bebouwde kom op de rijbaan te rijden tenzij er sprake is van een verplicht fiets/bromfietspad. In dat laatste geval moet je op het (brom)fietspad rijden.
Snorfietsen (snorscooters) kenmerken zich door een blauwe kenteken plaat. Voor snorfietsen (snorscooters) heb je geen helmplicht. De snelheid van een snorfiets of snorscooter is 25 km per uur. Snorfietsers moeten altijd op het verplichte fietspad rijden. Dit komt doordat snorfietsers minder hard kunnen rijden dan bromfietsers.

Uw nieuwe scooter op naam zetten
Wanneer je je scooter krijgt zetten wij deze voor je op je naam, wij hebben daarvoor een geldig legitimatiebewijs nodig. De kosten van het op naam zetten van de scooter zijn gratis. U zult dan het eerste deel van de tenaamstellingscode mee krijgen van ons en het tweede deel word met het kentekencard toegestuurd.

Kentekencard
Vanaf 1 januari 2014 geeft het RDW geen papieren kentekenbewijs meer af voor scooters, maar een kentekencard. Nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari 2014 bij aflevering direct al het nieuwe kentekenbewijs. Bij een bestaand voertuig word een kentekencard uitgegeven wanneer deze wisselt van eigenaar en wordt overgeschreven. Op deze kentekencard staan zowel de gegevens van het voertuig  als van de kentekenhouder vermeld.
Op het moment dat je je scooter op naam laat zetten krijg je een tenaamstellingsverslag. Op deze bon staat het eerste deel van de tenaamstellingscode. Je kentekencard wordt per post naar je verzonden, deze krijgt je vaak de volgende werkdag binnen. Vanaf het moment dat je de scooter op naam hebt laten zetten kun je met de scooter gaan rijden, je hoeft dus niet te wachten op de kentekencard. Zorg er wel voor dat je het tenaamstellingsverslag bij je hebt zodat je kunt aantonen dat je in afwachting bent van de kentekencard. Wanneer je de kentekencard binnen hebt dien je deze mee te nemen wanneer u met de scooter gaat rijden.